Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőt vércukorszint normalizáló/beállító hatás szerint?
Az étrend-kiegészítők egyik meghatározó részét képezik ma is a gyógynövények, melyek eredendően a hagyományos, évezredekre visszanyúló indiai (ayurvédikus) és kínai gyógyászat alapköveit adják. A szárított és/vagy porított növények, illetve növényi kivonatok természetes módon és arányban tartalmaznak jótékony fitokémiai vegyületeket, amelyek biztonságosabbak és hatékonyabbak számunkra, mint a szintetikus készítmények. Ez egyaránt igaz a teaként, őrleményként, por formában, kapszulaként vagy tablettaként elérhető gyógynövényekre és kivonataikra.
Az egyik legismertebb ayurvédikus gyógynövény a Gymnema sylvestre vagy másnéven gurmar. A „cukor rombolójaként” ismert a világban, mert már az ősi időkben megfigyelték, hogy a növény levelében található gimneminsav elősegíti a vércukorszint normalizálását: Elnyomja a cukorreceptorokat az ízlelőbimbókban (megakadályozza a glükóz gyors felszívódását), így csökken az édes íz érzékelése; ezáltal csökken a szénhidrát utáni vágy, melynek eredményeként könnyebb elkerülni a csokoládé és a sütemények kísértését. A megfelelő étrend és testmozgás mellett a gymnema sylvestre hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez és a magasabb vércukorszint visszaszorításához, illetve hasznos lehet inzulinrezisztenca és cukorbetegség kiegészítő kezelése esetén.
Az indiai borbolya (Berberis aristata) egy Indiában és Nepálban őshonos ayurvédikus gyógynövény, mely gyökérkérgének ismert hatóanyaga a berberin. A berberin fokozza az inzulinreceptorok mennyiségének növekedését és érzékenységét, amivel szabályozza a szervezet cukor és inzulin anyagcsere zavarait. Ez a hatóanyag segíti a glükóz sikeres sejtbe jutását, így kiváló segítség inzulinrezisztencia esetén.
A keserű dinnyét (Momordica charantia) az ayurvédikus gyógyászatban már évszázadok óta használják vércukorszint-normalizálásra (illetve cukorbetegséggel összefüggő állapotok kezelésére) és az egészséges emésztés elősegítsésére. Az elmúlt években több tanulmány is megerősítette, hogy a keserűdinnye elősegíti az inzulinkiválasztást és javítja a cukor felhasználását a szövetekben, ezzel növeli a glükóztoleranciát. Inzulinrezisztencia esetén, illetve már kialakult cukorbetegség esetén is jól és biztonságosan alkalmazható kiegészítő kezelésként a cukorbetegségre felírt gyógyszerek mellett.
A fekete köménymagból (Nigella sativa) kivont olajat már több ezer éve használják a népi gyógyászatban Indiában és a Közel-Keleten. A gyógynövény magjából nyert olajat az ókori egyiptomban a fáraók aranyának hívták. A fekete köménymag-olaj támogatja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit (inzulintermelés) és javítják a glükóztoleranciát (cukorbetegség megelőzéséhez).
A fehér eperfa levelét (Morus alba) a hagyományos kínai és japán természetgyógyászat évszázadok óta használja. Bár az eperfa levele nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, napjainkban a szénhidrát-anyagcsére gyakorolt jótékony hatása miatt népszerű. Az eperfalevélben számos olyan természetes vegyület megtalálható, amelyek segítenek meggátolni, hogy a szervezet az összetett cukrokat egyszerű cukrokká bontsa, így hatékonyan csökkentik a vércukor szintjét, ami a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek enyhítésében is segítséget nyújthat.
A kínai cassia fahéj kéregnek (Cinnamomum cassia) számos jótékony hatása van a szervezetre. Az egészséges életmód részeként hozzájárul a szervezet szénhidrát-cukor anyagcseréhez és egyensúlyuk fenntartásához. Elsősorban 2-es típusú cukorbetegeknek érdemes rendszeresen fogyasztani, mert segít fenntartani a normál vércukor- és glükózszintet.
A görögszénamagot (Trigonella foenum-graecum) az indiai, egyiptomi (arab), görög, kínai népi és tudományos gyógyászatban nagy becsben tartják (feldolgozásával ma is számos szabadalmaztatott gyógyszer készül), valamint általánosan fogyasztják. A görögszénamag (a Gymnema Sylvestre-hez hasonlóan) késlelteti a cukor felszívódását, így csökkenti a vércukorszintet, és az inzulinnal szembeni rezisztenciát.
A gyermekláncfű gyökér (Taraxacum officinale) fogyasztása magas inulintartalma miatt kifejezetten ajánlott cukorbetegség esetén. Szervezetünkben az inulin energiává alakítása során fruktóz képződik, amelyből mintegy 30 grammot inzulin hiányában is képes vagyunk felhasználni. Tehát az inulin csökkenti az inzulinfüggőséget és segíti a vércukorszint stabilizálását a 2-es típusú cukorbetegség esetében.
A kurkuma gyökér (Curcuma longa) hatásai révén évezredek óta az ajurvédikus és kínai orvoslás egyik alappillére. A kurkuma aktív hatóanyaga egy narancssárga színű kristályos anyag a kurkumin, amely növeli az inzulinérzékenységet, ezáltal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Az alfa-liponsav egy kéntartalmú zsírsav, amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben, ugyanis szervezetünk kis mértékben képes előállítani, mely képesség az idő előrehaladtában csökken. Különböző zöldségek és húsételek fogyasztása által természetes úton hozzájuthatunk a liponsavhoz: spenót, kelkáposzta, brokkoli, marhahús és általános értelemben az organikus húsok. Az alfa-liponsav növeli az inzulinérzékenységet (inzulin-utánzó anyagként viselkedik), ezáltal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Továbbá elősegíti az egészséges szénhidrát- és glükóz-anyagcserét.
A myo-inozitolt (röviden inozitol) sok éven át B8-vitaminként tartották számon. Természetes módon előfordul pl. citrusfélékben vagy babfélékben, illetve kis mennyiségben a szervezet is képes előállítására. Az inositol javítja az inzulinérzékenységet, ezáltal növeli a sejtek inzulinreceptorainak befogadóképességét, ezért hatékony lehet a vércukorszint szabályozásában inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség esetén.
További természetes hatóanyagok, melyek hozzájárulnak a normál vércukorszint természetes megőrzéséhez: panax ginseng gyökér (gyógynövény, kivonat), cordyceps (gomba, kivonat).
A króm (króm-pikolinát) egy esszenciális mikroelem, amely fontos szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában és szabályozza a vércukorszintet. Továbbá segít fenntartani a megfelelő/állandó glükózszintet a vérben, ami csökkenti az éhségrohamok számát és a nassolás utáni vágyat. A króm hatásmechanizmusa az inzulin jobb hasznosulásán alapszik, így sikerrel alkalmazható inzulinrezisztencia esetén.
A vércukorszint normalizálására már megelőzésként érdemes gondolni, azaz inzulinrezisztencia (IR) és prediabétesz (magában foglalja az emelkedett éhomi vércukor (IFG) és a csökkent glukóztolerancia (IGT) fogalmát) kialakulása esetén ajánlott kardio típusú testmozgást végezni, megfelelően alacsony glikémiás indexű vagy mediterrán diétát folytatni és vércukorszint normalizáló növényi hatóanyagokat fogyasztani. Ezen állapotok a cukorbetegség "előszobája"-nak tekinthetők, melyek még visszafordíthatók.
Összefoglalva
Megelőzésként mindegyik fentebb említett hatóanyag általánosan alkalmazható. A gymnema sylvestre, a berberin, keserű dinnye, fekete köménymag-olaj, fehér eperfalevél és a fahéj hatóanyagok gyártó által ajánlott adagolásban történő fogyasztásával önállóan is érzékelhető eredmény produkálható inzulinrezisztencia és prediabétesz esetében. Ezzel együtt vélhetően az utóbbi 6 hatóanyag kombinált fogyasztása sejteti a legjobb eredményeket a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
Előbbiek alkalmazását kiegészítendő hatékony lehet megelőzés céljából az alfa-liponsav, inozitol és kurkumin (melyek antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek), valamint a króm-pikolinát (súlycsökkentő hatás!), görögszénamag és a gyermekláncfű gyökér.
Már kialakult (és diagnosztizált) 2-es típusú cukorbetegség esetén gyógyszeres kezelés mellé kiegészítésként ajánlott a keserű dinnye, gymnema sylvestre, berberin, fehér eperfalevél, fahéj és alfa-liponsav, inozitol vagy ezek valamely kombinációja. Előbbiekhez kombinálva hatékony lehet a fekete köménymag-olaj és a gyermekláncfű gyökér is.
Meglévő 2-es típusú cukorbetegség esetén mindenképpen, de inzulinrezisztencia és prediabétesz állapotában is javasolt a kezelőorvossal való konzultáció. A pontos diagnózis ismeretében célszerű a hatóanyagok leírását ellenőrizni, majd ezek ismeretében kiválasztani a konkrét állapotra legmegfelelőbb hatóanyagot vagy ezek kombinációját.
Webáruházunkban megtalálható vércukorszint normalizáló termékeinket megtalálod itt: