Blog

Hogyan válasszunk immunerősítőt?

vitalzen.hu
vitalzen.hu
Hogyan válasszunk immunerősítőt?

Aktuális cikkünkben immunerősítő hatóanyagokat szedtünk csokorba eredetük szerint, majd kiértékeltük, mely hatóanyagok használhatóak megelőzésre, betegség alatt, illetve lábadozás idejére.

Cikkeinkben a vitalzen.hu termékpalettáját alapulvéve más-más hatás szerint mutatunk be és hasonlítunk össze hatóanyagokat vagy azok kombinációit, amelyek ismeretében tudatosabban és gyorsabban tudsz dönteni, melyik termék lehet az ideális választás számodra.

Hogyan válasszunk immunerősítőt?

Az immunerősítő hatású étrend-kiegészítők csoportosítása sokféle módon lehetséges. A hatóanyagok eredete szerinti csoportosítás a termék összetevői és allergén tartalma, valamint a kínálatban való megtalálása szempontjából lehet hasznos. Ezen hatóanyagok felhasználása szerinti csoportosítás pedig segítségként szolgál a hétköznapokra, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre akár betegség vagy lábadozás idejéről legyen szó.

Állati eredetű immunerősítő hatóanyagok közé sorolható a 10-HDA sav és a colostrum:

  • A 10-hidroxi-decénsav (röviden: 10-HDA sav) egyedül a méhek által termelt, kizárólag a méhkirálynő táplálására szolgáló ún. méhpempőben található meg. A királyi eledel hatóanyaga - a 10-HDA sav - antibakteriális, gomba és vírusölő, gyulladáscsökkentő, illetve természetes "antibiotikum". Az antibiotikus hatás azért került idézőjelbe, mert az antibiotikum köztudottan az ép sejteket is pusztítja, míg a természetes 10-HDA sav nem. Amennyiben természetes alternatívát keresel antibiotikum helyett, megtalálod a méhpempő vagy méhészeti termékek kategóriában.
  • A colostrum, vagy magyarul szarvasmarha előtej (föccstej), amit a borjú születése után közvetlenül az első táplálkozása során kap meg. A kolosztrum antitesteket, fontos immunológiai fehérjéket (immunglobulinokat) tartalmaz: IgG, IgM, IgA.

A probiotikumok támogatják szervezetünk természetes védekezőképességét:

  • A laktobacillusok elsősorban a vékonybélben, míg a bifidobaktériumok jellemzően a vastagbélben közvetlenül és anyagcseréjük által is gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, miközben stimulálják az immunrendszert. Ez igen nagy jelentőségű, mert az emberi szervezet védekező rendszerének 70%-a a bélcsatorna körül helyezkedik el. Az ép bélflóra csökkenti az allergia kialakulásának esélyét, ezért antibiotikum alkalmazását követően célszerű probiotikumot fogyasztani az ideális minkrobiom visszaállításáért.

Gombákból származó immunitásnövelő hatóanyagok közé tartozik a béta-glükán és a cordyceps:

  • Az 1,3/1,6 béta-glükán bizonyos gombákban nagyobb mennyiségben megtalálható. A WGP béta-glükán természetes módon segíti a szervezet megfelelő immunválaszait, fokozza a makrofágok (falósejtek) termelődését, aktivitását. (A béta-glükán sörélesztőből is előállítható, a termékek nagyobb része azt tartalmazza.)
  • A cordyceps sinensis másnéven kínai hernyógomba a keleti medicina hagyományos adaptogén hatású orvossága, mely rengeteg bioaktív vegyületet (főként poliszacharidokat és nukleozidokat) tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatásán kívül felerősítheti a legyengült immunrendszert, növelheti a sejtek energiatermelését, fokozhatja a szervezet oxigénellátását.

Immunerősítő hatású gyógynövények közé sorolható a giloy, olajfa levél, feketeköménymag-olaj, fokhagyma, echinacea, édesgyökér, gyömbér, egynyári üröm, fekete maca, ginseng:

  • A giloy (Tinospora cordifolia) vagy közismertebb nevén guduchi, az ayurvédikus orvoslás gyógynövénye, melynek bioaktív vegyületei fokozzák a falósejtek baktériumölő aktivitását, stimulálják és aktiválják az immun effektor sejteket, fokozva az immunválaszt. A giloy fő alkotóelemei köztudottan felelősek a különféle vírusellenes tevékenységekért is. Összes figyelembe vett fitokemikuma közül a berberin képes szabályozni a vírus replikációját. Mindezen hatások mellett a giloy természetes immunmodulátornak tekinthető, amely támogatja az egészséges immunfunkciókat, enyhítheti a megfázás, a köhögés és a láz tüneteit, valamint megakadályozhatja a visszatérő láz kialakulását.
  • A mediterrán olajfa (Olea europea) levelében az oleuropein bioaktív hatóanyag 3000-szer magasabb koncentrációban van jelen az olívaolajhoz képest. Az oleuropein, a magas klorofilltartalom és a másodlagos növényi anyagok (eutróf vegyületek, melyek termelésével a fa megvédi magát a baktériumok, gombák, paraziták, rovarok és más környezeti ártalmaktól) jelenlétével tudományosan igazolásra kerültek az olajfa levél antibakteriális, antivirális, gombaellenes, parazitaellenes, gyulladásgátló és immunerősítő hatásai. Az olajfa levél hatékony az antibiotikum-rezisztens kórokozók ellen, fogszuvasodást okozó baktériumok, minden herpeszvírus és a Candida albicans okozta fertőzések ellen is. Az olajfalevél az oleuropein mellett tartalmaz rutin-, luteolin-és heszperidin-bioflavonoidokat, amelyek szinergista módon erősítik az oleuropein természetes aktivitását.
  • A fekete köménymagból (Nigella sativa) kivontolajatmár több ezer éve használják a népi gyógyászatban Indiában és a Közel-Keleten. A gyógynövény magjából nyert olajat az ókori egyiptomban a fáraók aranyának hívták. A fekete köménymag-olaj antioxidáns, antiszeptikus, antivirális, gombaölő hatású.
  • A fokhagyma (Allium sativum) a magyar konyha egyik legalapvetőbb fűszernövénye, a népi gyógyászat egyik alappillére. A fokhagyma erős antioxidáns és sejtvédő hatású hatóanyagai baktericid, fungicid és virucid hatással is rendelkeznek, hiszen felveszik a harcot a szervezetbe bekerülő kórokozókkal: a baktériumokkal, a gombákkal (pl.: Candida) és vírusokkal, ezzel párhuzamosan pedig növelik a szervezet ellenálló képességét. Nemcsak a szájüregben és a légutakban, hanem a tüdőben, a húgyutakban és a belekben is elpusztítják a kórokozókat.
  • Az echinacea (Echinacea purpurea) vagy bíbor kasvirág egy Amerikából származó növény, amelyet már őseink is alkalmaztak a népi gyógyászatban. A növény tartalmaz egy természetes antibiotikumot,az echanikozidot, amely hatása hasonlít a penicillinre. Az echinacea hozzájárulhat a szervezet megfelelő védekezőképességhez, segíthet a visszatérő felső-légúti fertőzések megelőzésében és kezelésében. Segíthet enyhíteni a torokban és garatban keletkező kaparó érzést, valamint nyugtató és kellemes hatással bír a torokra, garatra és a hangszálakra.
  • Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyökere és gyöktörzse ősidők óta használatos a népi gyógyászatban. Már az ókorban ismerték: a görögök ezt a növényt légzőszervi problémák kezelésére és köhögéscsillapításra alkalmazták. Kiváló nyálkaoldó, köptető, nyálkahártyavédő- és regeneráló hatású, segít oldani a simaizom görcseit, ezáltal höhögéscsillapító is. Ismert antibakteriális és gyulladásgátló hatása is, ezáltalsegíti a szervezet természetes védekezőképességét.
  • A gyömbér (Zingiber officinale) gyökerét elsősorban a téli időszak kedvelt immunrendszer erősítő fűszernövénye. Főként a gingerol és a shogaol hatóanyagok gondoskodnak a gyömbér gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, izzasztó, hányingerellenes, baktérium és vírus semlegesítő hatásáról, valamint a megfázás és infuenza kellemetlen tüneteinek enyhítéséről.
  • Az egynyári üröm (Artemisia annua) levelét a hagyományos kínai gyógyászatban több ezer éve használják antivirális, antibakteriális és immunerősítő hatása miatt. A népi gyógyászatban elsősorban lázcsillapításra és malária ellen használták, de segíthet fertőzések és gyulladások esetén is.
  • A maca negra (Lepidium meyenii) gyökere immunrendszer erősítő, vitalitást fokozó hatású. Aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, továbbá segít megelőzni a betegségek kialakulását.
  • A panax ginseng gyökere segít fenntartani természetes védekezőképpességünket a vírus és baktériumfertőzésekkel szemben. Fokozza a fizikai erőnlétet, lecsökkenti a lábadozások idejét.

Növényi kivonatok, melyek immunrendszer erősítő hatással bírnak a kurkumin és a glutation:

  • A kurkumin egy narancssárga színű olaj, a kurkuma gyökér (Curcuma longa) aktív hatóanyaga, mely hatásai révén évezredek óta az ajurvédikus és kínai orvoslás egyik alappillére. A kurkumin az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő. Egy olyan bioaktív anyag, amely molekuláris szinten, több lépésben harcol a gyulladások ellen. Erős antioxidáns, fájdalomcsillapító, antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló hatással bír.
  • A glutation (fehérje, mely ciszteinből és két másik aminosavból épül fel) egy rendkívül hatékony antioxidáns, mely a szervezet elsődleges antioxidáns védelmi rendszerének fontos összetevője: támogatja a szervezet védekezőképességét az oxidatív stresszel szemben, közvetve pedig az immunrendszer általános működését. Az alacsony glutation szint gátolhatja az optimális sejtműködést és lehetővé teszi a veszélyes szabadgyökök okozta oxidatív károsodást, amely sok krónikus betegség kialakulásának lehet gyökere. A szabadgyökök erőteljesen képződnek különféle betegségek, sérülések, stresszhelyzetek folyamán, valamint dohányzás és az alkohol fogyasztásának következményeként.

Az aminosavak közt is találunk immunerősítő és tünetenyhítő hatóanyagot:

  • Az N-acetil-L-cisztein (NAC) a cisztein aminosav stabil formája. Képes feloldani a nyákot, különösen a tüdőben és a légutakban: felszakítja, illetve fellazítja az alsó légutakban termelődő, köhögéssel ürülő váladékot. Ezt a hatását a nyákban lévő fehérjék közötti kötések bontásával éri el. Ezért a NAC visszaszoríthatja a légúti betegségek tüneteit: többek közt elősegheti a krónikus hörghurut, a COPD, az asztma-allergia és az orrmelléküreg dugulás enyhülését is. A NAC szedése a téli hónapokban segíthet megelőzni és hatékonyabban kezelni az influenza-szerű tüneteket. Szervezetünk L-ciszteinből és más aminosavakból egy rendkívül hatékony antioxidánst képes előállítani: a glutationt.

Szervezetünk és immunrendszerünk szervetlen építőkövei A-, C-, D-vitaminok és cink:

  • Az A-vitamin (retinol, provitaminja a béta-karotin) antioxidáns, hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához. Növeli az immunrendszer hatékonyságát, különösen a légúti fertőzésekkel szemben, valamint megrövidíti a betegségek időtartamát. 
  • A C-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően megvédi a sejteket a szabadgyököktől, fokozza az immunrendszer működését, csökkenti az influenza és a megfázás lefolyásának idejét, valamint gyorsítja a műtét utáni gyógyulást és enyhíti az allergiás megbetegedések tüneteit. Szent-Györgyi Albert napi 2000-8000 mg C-vitamin elfogyasztását javasolta.
  • Az optimális D3-vitaminszint esetén nehezebb elkapni az influenzát és egyéb fertőzéseket, illetve azok gyorsabb és enyhébb lefolyásúak, ha már elkaptuk. Az influenzán túl a TBC, asztma, COPD és egyéb légúti betegségek megelőzésében is hatásos, ahogy kezelésükben is segít. Télen ajánlott megelőzésként a napi 4000 NE D3-vitamin fogyasztása.
  • A cink (jól felszívódó szerves kötésű formái: biszglicinát, glükonát, pikolinát) véd a vírus általi tüdőgyulladás kialakulásától. A cink normál szintre való beállítása csökkenti a tüdőgyulladás veszélyét, növeli az antibiotikum hatásosságát és lerövidíti a betegség idejét. Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor könnyebben kaphatjuk el a betegségeket és nehezebben is épülünk fel a fertőzésekből.

Összefoglalva

Megelőzés céljából kúra jelleggel alkalmazhatóak a probiotikumok, hiszen a beleinkben, velünk szimbiózisban élő mikrobiomunk adja immunrendszerünk 70 %-át, így kiemelten fontos erősítenünk ezen jótékony baktériumflórát. Ezen kívül fentebb tárgyalt gyógynövények és növényi kivonatok szinte mindegyike rendelkezik antibakteriális és antivirális hatással. Az A-, C-, D-vitaminok és a cink folyamatos bevitele a téli időszakban pedig jó alapot ad szervezetünknek a kórokozók elleni védekezéshez.

Amikor már kialakulóban van a betegség, fertőzés esetén a colostrum, béta-glükán, giloy használatával növelhetjük az immunfehérjék és antitestek számát, valamint fokozni tudjuk szervezetünk immunválaszát.

A legmakacsabb kórokozók ellen általánosan a méhpempő (természetes antibiotikus hatás), olajfa levél, giloy, fokhagyma, kurkumin, fekete köménymag-olaj, egynyári üröm jelentenek alternatívát.

Kimondottan felső-légúti megbetegedések esetén jelentkező tünetek enyhítésére az echinacea, giloy, fokhagyma, igazi édesgyökér, gyömbér és a NAC nyújtanak segítséget szervezetünk számára.

Gyulladásos megbetegedések esetén erős antioxidánsok lehetnek segítségünkre: glutation, kurkumin, olajfa levél, gyömbér, igazi édesgyökér.

A lábadozás idejére, vagy legyengült szervezet energiaszintjének növelése és a hamarabbi felépülés érdekében javasolt a méhpempő, cordyceps (kínai hernyógomba), maca negra (fekete macagyökér) és a panax ginseng.

A felépülés szakaszában antibiotikum alkalmazását követően célszerű probiotikumot fogyasztani az ideális minkrobiom visszaállításáért (főként elhúzódó betegség esetén), mert az ép bélflóra csökkenti az allergia kialakulásának esélyét.

 

Webáruházunkban megtalálható immunerősítő termékeinket megtalálod itt:

Webáruház készítés
simplepay_hu_v2